Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden

Född i Prag, uppvuxen i Stockholm. Pappa till Vincent, 15 och Leon, 12

onsdag, november 15, 2006

En vilsen tomte

Gunnel Törnander är död.
Gunnel var en kul kärring med en penna spetsig som en Globalkniv. Alla som lekt kockar med Årets julklapp 1992 vet vad jag talar om.

1996 var jag formathora för Kanal 5. Formathora innebär att kanalens chef glider runt med en sån där enmansorkester, med cymbal på skallen, trumma på magen och fastlimmat munspel i mungipan. Och till detta dansar och ler jag.
Jag märker nu att det är andra veckan i rad jag kallar mig själv hora. Det är undermedvetet. Eller så försöker jag ta tillbaka ordet från de som missbrukar det genom att kalla nån som inte är en hora en hora.
Att vara hora är att göra våld på sig själv så länge det ger utdelning. Drar man iofs den gränsen är det många av oss som inte är horor, dvs bara gör saker för pengar vi verkligen trivs med.
Eftersom ordet sen några decennier tillbaka upphört att betyda en person som säljer sexuella tjänster för pengar och idag slarvigt slängs ur munnen från främst människor av lika pover begåvning som vokabulär, vill jag ta tillbaka det.
Äh, nu vet jag inte längre, det bara slank ur mig och poängen fanns aldrig.

Programmet som hette Våga Vinna och var så kallad förnedrings-tv. Förnedringen gick på den tiden ut på att jag och en tjej vid namn LilleMor som programledare skulle springa runt på stan och i olika köpcentrum runt Stockholm och ge folk uppgifter för vilka de skulle få 2000 kronor om de lyckades. Uppgifterna var av det slag att en person t ex skulle få femtio personer inom två minuter att göra vågen på Drottninggatan, äta upp tre kex och vissla Ja må han leva, linda in en bil i toapapper på fem minuter osv. Och naturligtvis även mindre roliga idéer då fantasin tröt och "redaktionen" bestod av en producent som åt bic-pennor, en manusförfattare som fick the boot efter halva serien för att han inte kunde skriva och några fler rymdkadetter som skulle göra vad som helst för en mosbricka, vilket de ofta fick betalt i. Jag minns särskilt en man som körde produktionsbilen som en biltjuv och ofta hade hand om handkassan ur vilken han frikostigt bjöd på korv. Eftersom Kanal 5 tyckte det var disco att fortsätta spela in i november (vilket ju är en månad då leklynnet är på topp ute på stan) så var dessa stunder vid korvkiosker bland de finaste minnena av Våga Vinna.
Hursomhelst, det var en nyttig erfarenhet och stundtals hade vi faktiskt fruktansvärt roligt.
Tillbaka till Gunnel. Gunnel var bl a en otroligt skicklig tv-kritiker på DN (dessutom direktör för svenska kulturhuset i Paris).
Säkerligen en inspirationskälla för Johan Croneman som idag är den bästa tv-kritikern i Sverige skrivandes för samma tidning.
Skulle hela DN skrivas av människor som Gunnel, Johan C, Bengt Olsson, Hanne Kjöller och framför allt den hemliga Krogkommisionen skulle DN vara riktigt rolig.
När Krogkommisionen gör verbala trippel Salkovs utan felskär och perfekt nedslag glömmer man ibland vilken krog det är som recenseras och man bara njuter av meningarna som om de vore gjorda av chokladsherifferna på Ejes choklad.
En härlig sommardag sågade Gunnel Våga Vinna så det sjöng om det. Hon tyckte programmet var bajs xl. Då tyckte jag inte att hennes recension var lika underhållande.
En sak jag i synnerhet reagerade på var hur Gunnel drog in våra föräldrar och skrev hur de måste skämmas för mig och LilleMor.
Jag skrev ett brev till Gunnel att den enda gången en förälder skäms är om hennes son eller dotter är gärningsman i kvällsnyheterna, att de flesta föräldrar annars är stolta över sina barn oavsett i vilket sammanhang de figurerar i på TV.
Det här var långt före dokusåporna så jag har utvidgat skämmande föräldrar ett hack till trots att det fortfarande inte lirar i riktigt samma division att vara spotlightkåt och lite efterbliven som att vara kriminell.
Gunnel svarade aldrig på brevet och jag fortsatte sedan att njuta av hennes recensioner. Vila i frid Gunnel.

Oldsberg, mannen utan läppar, gumpapåsemunnen, blir årets julvärd. Det kommer till vår kännedom denna härliga höstdag som Aftonbladet valt att kalla för värmechockerande. Det är 7 grader ute. Jag har legat i fosterställning sen jag försökte vattna blommorna på balkongen och upptäckte hur extremt varmt det var. En krisgrupp från SÖS är på väg över hit för att hjälpa till med traumabearbetning.
Ni trodde väl inte att jag tänkte släppa Oldsberg så lätt. Oldsberg, en fullvuxen man med råge korsandes gränsen för inventarie på SVT sa följande i ett av sina populära På Spåret program.

"Under århundraden av krig har Polen och polackerna fått lida svårt. Därför bildades försvarsalliansen Warszawapakten den 14 maj 1955 till många invånares jubel. Pakten skulle fungera som en motvikt till Nato och upplöstes först 1991 efter att järnridån fallit."

En normal gymnasieelev idag som inte skolkar mer än 20-25 % från historielektioner vet att Warzawapakten var en påtvingad och hatad sovjetisk idé och de polacker (liksom befolkningen i de övriga öst- och centraleuropeiska länder) som tyckte det fanns anledning att jubla var möjligen några i toppen av det kommunistiska partiorganet och deras stövelslickande undersåtar. Ett förtryck av människor, fängslande av oliktänkade (dvs tänkande) angiveri och försvinnanden varje dag i decennier.
Men inte Oldsberg; han klämmer ogenerat ur sig förolämpande nonsens och leker historielös historielärare.
Jag förstår att det är svårt för ett organ som Sveriges Television, att veta att kommunismen världen över får Hitlers samtliga våta drömmar att gå i uppfyllelse flera gånger om, men det bizarra i sammanhanget är ändå att den ansvarige utgivaren för På Spåret/SVT Väst heter Sergei Muchin.
Att det klingar ryskt är bara en fördom och olycklig tillfällighet.
Som programledare läser man alltid sitt manus innan sändning/inspelning. Jag kan inte tänka mig att Oldsberg, lika gammal i tjänst hos SVT som SVT självt, missat dessa meningar, men tydligen ändå inte reagerat. Oldsberg hade säkert reagerat om det stått i manus att han ska ha en tjock mustasch, grå kostym med röd stjärna och kaptensmössa och tala med rysk brytning. Men där gick väl gränsen för hans historiekunnande.
Den här typen av idiotier trodde jag var förbehållet TV 3.

Ofattbart att en person blir straffad för hets mot folkgrupp om denne bär hakkors men att kommunismen som skövlat långt fler befolkningar med större frenesi och effektivitet över hela världen bara fortsätter att vädras i "hoppsan"grodor är helt okay.
Men snart drar väl nån jävel lans för Ingvar precis som man gjorde åt Emma Andersson när hon blev intervjuad av Filip och Fredrik och visade sig vara omedveten om 2a världskrigets existens och framför allt nazisternas upptåg.
Att hon blev lurad. Ja, det var lurendrejeri av Filip och Fredrik som tvingade Emma att vara frånvarande i skolan.
Jag skulle vilja se Oldsberg som julvärd om hans sagt något festligt om att Auschwitz egentligen inte var så farligt.
Nej nej nej, det är så klart en heeeeeeeeelt annan sak. Helt annan.

Den dagen en stor dagstidning inte finner det mer chockerande med plusgrader i november än att råka förvrida den Europeiska historia Sverige inte varit del av sen plundringen av redan krigssargade städer i mitten på 1600talet ska jag betala en läppförstoring till Oldsberg.

Jag har börjat lyssna på julmusik. Det är skönt. Man blir glad och snäll av den.
Nu ska jag förbereda mig inför kvällens stand up. Nästa vecka blir det mer på allvar.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

jag såg inte Oldsbergs groda men jag hoppar till nu då jag ser det i text. Obegripligt, men det kan ju vara så som du antyder...
en rejäl fadäs hur som helst.

Rob S

12:05 em  
Blogger Puman said...

dominik,
Tack för ditt inlägg. Jag vet inte vem Ann Westin är. men var det inte hon som vann pris för bästa komiker nåt år?
Det är inte tidigt att säga god jul - tiden har ingen betydelse. Det är orden som räknas på Internet. ;)
*kom tillbaka och hälsa på*

8:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home